Erfgoedvereniging Kèk Liemt

Kasterensestraat 23

Herberg ’t Groene Woud is rond 1800 als houten huis gebouwd door Wouter Vorstenbosch. De herberg staat dan aan de andere kant van het spoor en wordt in 1832 genoemd in documenten van het kadaster. In 1849 wordt het toenmalige pand verkocht en afgebroken. Eerder, in 1838, bouwt een advocaat uit Eindhoven het huidige café. Dit komt in 1881 in handen van Petrus Peijnenburg. Tien jaar later draag hij het café over aan zijn drie vrijgezelle kinderen Jan, Caat en Sien. Zij verbouwen het pand in 1937 tot het huidige huis met een stal, schuur en cafégedeelte. In de volksmond staat het café bekend als het café van ‘Sien Peijn’.

 

 

De Belg Michiel Alex Joseph van der Beken Pasteel, advocaat in Eindhoven en later rechter, bouwt in 1838 een huis op de plek van het huidige café. Hij verhuurt het tientallen jaren. In 1865 wordt het pand gekocht door Hendrik Versantvoort uit Sint-Oedenrode, woonachtig in ‘de Slophoos’, een boerderij schuin tegenover het huidige café.

Op 11 juni 1867 komt Petrus Peijnenburg met zijn vrouw en vier kinderen in het huis wonen, dat hij koopt in 1881 en in 1891 overdraagt aan zijn drie vrijgezelle kinderen, die allemaal werkzaam zijn in het café.

Uit de archieven blijkt dat Petrus Peijnenburg zijn vergunning voor de verkoop van sterke drank in 1891 overdraagt op zijn kinderen. Dit betekent dat de vergunning al veel eerder afgegeven is.

Janske van der Heijden komt in 1917 als veertienjarig meisje in dienst als hulp in de huishouding bij de familie Peijnenburg. Wanneer Sien als laatste van de familie in 1952 overlijdt, kopen Janske en haar man Cees Sanders het café 't Groene Woud.

Cees Sanders baat niet alleen het café uit, maar begint ook een boomkwekerij. Samen met zijn broer Bert ontdekt hij de Salix Alba Liempde; de Liempdse wilg. Na zijn dood in 1962 beheert zijn vrouw Janske het café. Hun zoon en schoondochter, Adriaan en Tonnie Sanders, nemen de zaak in 1987 over en verbouwen het pand. Na het overlijden van Adriaan wordt Tonnie de uitbaatster van het café 'Sien Peijn'.

In café ’t Groene Woud is voor het eerst gesproken over een mogelijke verbinding van de natuurgebieden binnen de stedendriehoek Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. Wellicht is Nationaal Landschap Het Groene Woud vernoemd naar dit café.

  • Gesprek met de eigenares Tonnie Sanders, november 2011.
  • 'Dierbare herinnering aan café in Kasteren'. Brabants Centrum, 1 maart 2007.
  • Gesprek met Jan van de Sande, december 2011. (Hij baseert zijn informatie op gegevens uit het bevolkingsregister van de gemeente Boxtel en het kadaster).